Van burgerinitatief naar sociale onderneming
WaST is een burgerinitiatief. Oprichter Marieke Hansté: ” Noem mij gerust een idealist, maar WaST staat niet alleen voor schone was. We willen ook de wereld een beetje mooier maken. WaST is een sociale onderneming.”
Meer toeloop en sociale contacten
Wij zijn gestart omdat de gemeente een partner zocht die het wassen en strijken als algemene voorziening in de gemeente wilde oppakken. Als we groter groeien, hopen we dit met meer sociale activiteiten uit te breiden. Met onze haal- en brengpunten zorgen wij voor extra toeloop en levendigheid bij de aangesloten dorpshuizen. meer voorzieningen en activiteiten er in de dorpshuizen zijn, hoe meer sociale contacten er zijn, waardoor weer meer activiteiten mogelijk worden. Op deze manier willen we graag bijdragen aan het verkleinen van de eenzaamheid onder ouderen en het vergroten van de zelfredzaamheid.
Leerbanen
Naast enkele vaste medewerkers, werken wij bij WaST met leerbanen en helpen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om weer terug te keren in een vast werkritme. Daardoor mogen we regelmatig nieuwe mensen in ons team verwelkomen die na een bepaalde periode ook weer afscheid nemen. Zo hebben we al verschillende collega’s uitgezwaaid naar een baan voor een langere periode bij een nieuwe werkgever.
Leefbaarheid verbeteren
WaST is opgestart als initiatief van HOI². HOI² staat voor Huis voor Ondernemerschap, Innovatie en Inspiratie. Om de leefbaarheid in Vasse te verbeteren, ondersteunt HOI² op een professionele manier het bestaansrecht van dorpsinitiatieven als WaST. HOI² is een sprekend voorbeeld van het nieuwe sociale systeem: minder overheid en meer maatschappij.